Das Schöne passiert
Wenn Man Grenzen passiert
SA 28.09.19 - SO 06.10.19

Bierfest met diepgang

bierfest met exposities, proeverijen en livemuziek in de menistenkerk

Op de dag van de Duitse eenwording staat de stadsbrouwerij van Stanislaus Brewskovitch in de Menistenkerk aan de Stadsgravenstraat in het teken van ‘Die Tolle Woche’. U kunt niet alleen genieten van de overheerlijke biersoorten tijdens de proeverijen van lokale Duitse en Nederlandse brouwers, maar ook van tentoonstellingen en livemuziek.

Gedurende de dag zijn er een drietal exposities.
Het verhaal van Günther Schabowski wordt verteld, een DDR-politicus die op 9 november 1989 op een persconferentie ten onrechte aangaf dat de regels voor het reizen naar de Bondsrepubliek en West-Berlijn per direct versoepeld zouden worden, wat meteen tot een run op de grensposten leidde.
Ook wordt de Vrede van Münster en de Vrede van Westfalen uitgelicht. De Vrede van Westfalen was een serie van vredesverdragen die getekend werden tussen mei en oktober 1648 in Osnabrück en Münster. Deze verdragen beëindigden de Dertigjarige Oorlog (1618–1648) in het Heilige Roomse Rijk, en de Tachtigjarige Oorlog (1568–1648) tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waarmee Spanje ook formeel de onafhankelijkheid van de Nederlandse Republiek bevestigde.
Tenslotte heeft de expositie aandacht voor de Menistenkerk en de Wederdopers, waarvan Jan van Leiden een van de wederdopers en een van de leiders, later (zelfbenoemd) koning, van het kortstondige wederdoperse koninkrijk in Münster.

Bierproeverijen
Naast deze exposities vertellen een viertal regionale brouwers (Finne uit Münster, Beura uit Osnabrück, Rigters uit Buurse en Stanislaus Brewskovitch uit Enschede) over hun brouwerij en brouwsels. Deze brouwsels zijn tegen een kleine vergoeding te proeven.

De dag van de Duitse eenwording wordt ’s avonds feestelijk afgesloten met livemuziek en natuurlijk nog meer bier.

  • 03.10.2019

    Stanislaus Brewskovitch
    Stadsgravenstraat 59 (Menistenkerk), Enschede
    Kosten: geen
    Toegang: iedereen

Routebeschrijving