Das Schöne passiert
Wenn Man Grenzen passiert
SA 28.09.19 - SO 06.10.19

Expositie Johann Tischbein

Het is voor het eerst in ruim dertig jaar dat het Rijksmuseum Twenthe een expositie samenstelt, die geheel gewijd is aan de beroemdste Duitse portretschilder Johann Friedrich August Tischbein. Tischbein was een pionier van de Romantiek – een tijdperk waarin de West-Europeanen hun gevoelsleven ontdekten.

De naam Johann Friedrich August Tischbein was rond 1800 een begrip in Duitsland. De wijd en zijd bekende portretschilder vereeuwigde binnen en buiten Duitsland de adel en de gegoede burgerij. Door zijn manier van schilderen gold hij als een grote vernieuwer. De door hem geportretteerde mannen, vrouwen en kinderen komen niet strak en formeel over, maar veel meer vrij en ongedwongen. Tischbein schilderde personen, die gevoelsvolle blikken naar elkaar, maar ook naar de toeschouwer werpen. Hij schiep mensen van vlees en bloed, die een diepe verbondenheid met elkaar en met de hen omringende natuur laten zien.

De expositie van Johann Friedrich August Tischbein en de ontdekking van het gevoel is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Paleis Het Loo, het Museumlandschaft Hessen-Kassel / Gemäldegalerie Alte Meister en het Rijksmuseum Twenthe.

  • 07.09.2019 - 20.01.2020

    Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131, 7514BP, Enschede

Routebeschrijving