Das Schöne passiert
Wenn Man Grenzen passiert
SA 01.10.22 - SO 09.10.22

Toerbeiaard op zondagsmarkt

Het carillon - in Nederland en Vlaanderen ook wel beiaard genoemd - is een typische cultuuruiting van de 'lage landen'. Daar ontstonden in de 16e eeuw de eerste carillons. Het is dus één van weinige inheemse muziekinstrumenten van de 'lage landen' en het oudste instrument van de openbare ruimte. Een beiaardier - zo heet de bespeler van dit instrument - is eigenlijk een onzichtbare straatmuzikant.

De beiaardcultuur is in alle belangrijke steden van de ‘lage landen’ nog steeds actueel. Carillons zijn in Nederland en België hoofdzakelijk te vinden in kerktorens. Daarom zijn beiaardiers normaal gesproken niet zichtbaar voor hun publiek. Maar op 2 en 3 oktober zullen de stadsbeiaardiers van Enschede en Oldenzaal - speciaal voor de Tolle Woche - uit hun kerktorens naar beneden afdalen!

Op het Van Heekplein spelen ze tijdens de zondagmarkt op 2 oktober zowel solo als quatre-mains op de toerbeiaard (op wielen) van Jan Verheyen (België). Dit instrument is een unieke mobiele beiaard, die bestaat uit 4 modules met in totaal 44 klokken, goed voor bijna 1300 kg klokkenbrons. De Klokken werden gemaakt volgens het unieke profiel van de klokkengieterij Allanconi.


 • 02.10.2022

  13.00 – 16.00 uur

  Waar: Van Heekplein
  Wanneer: 2 oktober, tijdens zondagsmarkt om 13.00 en 15.00 uur
  Voor wie: Bezoekers binnenstad
  Kosten: Geen