13 augustus 2021

Even voorstellen... de jury van de Grenslandprijs! 

Innovatieve projecten die de buurlanden dichterbij elkaar brengen én houden verdienen extra aandacht. Daarom wordt op 30 september 2021 tijdens de Grenslandconferentie in Enschede voor de tweede maal de Grenslandprijs uitgereikt.

Voor de prijs komen projecten in aanmerking die zich op bijzondere wijze inzetten voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen. De projecten laten zien dat ze de onderlinge verschillen weten te overbruggen en zo nader tot elkaar komen. De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury die bestaat uit mensen die zich persoonlijk ook inzetten voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland.

We stellen de jury hieronder kort aan u voor:

Prof. dr. Anouk Bollen-Vandenboorn

Prof. dr. A.H.H. Bollen-Vandenboorn, is hoogleraar Grensoverschrijdend Fiscaal Pensioenrecht aan de Universiteit Maastricht. Tevens is zij rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant en lid van het Tuchtcollege van de Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen (NOAB). Ze was initiatiefnemer en programmadirecteur van het Double Degree Programma in International and European Tax Law - American Specialisation (samenwerking tussen Universiteit Maastricht en Universiteit van Aruba 2015-2020), welk programma is omgebouwd tot een structureel Fiscaal Profiel binnen de Arubaanse Master aan de Universiteit van Aruba. Naast het geven van onderwijs adviseert zij de Arubaanse universiteit m.b.t. het opleidingsprogramma.
Sinds 2015 is zij directeur van ITEM - Instituut voor Transnationale en Euregionale grensoverschrijdende samenwerking en Mobiliteit aan de Universiteit Maastricht. ITEM is als onderdeel van Universiteit Maastricht een onderzoeksinstituut waarbinnen kennis met betrekking tot grensvraagstukken wordt vergaard en geduid in hun betekenis voor de maatschappij. Het instituut is onderscheidend door de symbiose van zijn wetenschappelijke pijler en maatschappelijke pijler en het maatschappelijk kunnen vertalen van wetenschappelijke onderzoeksresultaten ten dienste van grensoverschrijdende en transnationale samenwerking en mobiliteit.

Foto: Prof. dr. Anouk Bollen-Vandenboorn

Werner Schaurte-Küppers

Werner Schaurte-Küppers is directeur bij Hülskens Groep*. Daarnaast is hij sinds 2003 bestuurslid en sinds 2005 lid van het beheerders comité van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). Sinds 2015 is hij afwisselend voorzitter en vicevoorzitter van de DNHK en vicevoorzitter van de IHK (Kamer van Koophandel) van Duisburg, Wesel en Kleve. Duurzame grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland is voor hem van groot belang.

*Hülskens Groep
De Hülskens Groep brengt de bedrijfstakken grind- en zandwinning, betonproductie, waterbouw, logistiek en verzekering onder één dak. Het familiebedrijf, dat inmiddels aan de vierde generatie toe is, levert in Nijmegen, Antwerpen en Wesel al vele decennia een toonaangevende bijdrage aan de grondstoffenvoorziening, hoogwater- en natuurbescherming. Het bedrijf werd bijna 170 jaar geleden in de Nederrijnstreek opgericht en is daar nog steeds geworteld. N.V. Niba, te Nijmegen, viert in 2023 haar 100-jarig bestaan.

Foto: Werner Schaurte-Küppers

Merlijn Schoonenboom

Merlijn Schoonenboom (1974) woont en werkt als journalist en boekauteur in Berlijn. Hij begon er in 2009 als Duitsland-correspondent voor de Volkskrant, en doet dat sinds 2013 voor de Groene Amsterdammer. Op de Duitse radio en televisie is hij met regelmaat te gast als commentator over ontwikkelingen in Nederland, zoals bij de ARD-Tagesthemen, Phoenix Runde en Deutschlandradio. Daarnaast schrijft hij columns voor het Duitslandweb van het Duitsland Instituut Amsterdam, geeft lezingen en gastcolleges. Hij schreef drie cultuurjournalistieke boeken, waaronder twee over Duitsland. Zijn laatste boek ‘Een kleine geschiedenis van de grootste Duitse worsteling’ (Querido 2019) stelt de zoektocht naar nationale identiteit in Duitsland centraal, en is in het Duits vertaald.

Foto: Merlijn Schoonenboom